Jak tłoczyć soki?

Kiedyś nie mieliśmy na ryku tylu urządzeń i możliwości do wytwarzania własnego soku owocowego więc musieliśmy je kupować. Producenci często dodają do nich cukier, wodę lub wytwarzają go z koncentratu, zatem nie są one najzdrowsze. Dziś każdy może sobie kupić sokowirówkę czy wyciskarkę i samodzielnie zrobić pyszny i zdrowy sok.

Czy tłoczenie soków jest lepsze niż wyciskanie?

pyszne soki tłoczoneNa rynku znajdziemy kilka rodzajów soków, które są sprzedawane w szklanych, plastikowych czy tekturowych kartonach.Jeżeli chcemy spożywać kupne soki, to koniecznie trzeba zwracać uwagę na to, co jest napisane na etykiecie, ponieważ nie zawsze tam gdzie jest napisane „sok” faktycznie kryje się stu procentowy sok. Najlepiej wybierać te z krótkim składem lub krótką datą ważności, bo wtedy mamy pewność, że są naturalne. Wśród lepszych pozycji mamy soki pozyskiwane przez wyciskanie i tłoczenie. Oba sposoby są dobre, ale tylko ten drugi zapewnia maksymalne zachowanie wszystkich cennych składników odżywczych. Pyszne soki tłoczone są uzyskiwane przez wytłaczanie na zimno lub ciepło soku do ostatniej kropli. Nie zawierają one cukru, wody, aromatów ani kwasku, a jedynie same owoce. Sprawdzoną metodą zabezpieczenia trwałości soku jest pasteryzacja, która nie wpływa na wartości soku. W sprzedaży coraz częściej znajdziemy soki tłoczone, które są oferowane w wielu smakach. Możemy kupić soki pomarańczowe, jabłkowo – rabarbarowe, z róży, z pigwy, czarnego bzu czy żurawiny. Cieszą się coraz większą popularnością, ponieważ są bardziej wartościowe i smaczniejsze niż zwykłe wyciskane. Przeważnie mają lekko mętną konsystencję, ponieważ nie są poddawane filtracji, co korzystnie wpływa na ich jakość. Cena za litr soku tłoczonego to około pięć złotych, zatem nieco więcej niż pozostałych rodzajów soków. Tego typu napoje są doskonałą alternatywą dla wody.

Soki powinni pić wszyscy, ponieważ są ważnym źródłem witamin i minerałów, które są nam potrzebne do codziennego funkcjonowania. Można je pić między posiłkami albo do drugiego śniadania. Jednak trzeba pamiętać, że są pakowane hermetycznie, zatem po ich otwarciu trzeba je spożyć maksymalnie w ciągu kilku dni, a do tego czasu przechowywać w lodówce. Na rynku mamy coraz więcej producentów wytwarzających soki w taki sposób, zatem wybór staje się coraz większy.