Wyborne bułki bezglutenowe

Pieczywo jest u wielkości z nas jednym z podstawowych źródeł węglowodanów w diecie. Najczęściej spożywamy je na śniadanie lub kolacje, ale bywa też tak, że stanowi przekąskę popołudniową. Pieczywo owszem jest dobrym źródeł węglowodanów, ale poza nimi zawiera znikome ilości składników, w przypadku zwykłego pszennego wypieku. Jednak można też znaleźć bardziej wartościowe.

Kto kupuje bułki bez glutenu?

najlepsze bułki bezglutenoweDorośli przeważnie kupują całe bochenki chleba, gdyż ich cena jest najkorzystniejsza, natomiast dla dzieci wybierają bułki, bo są wielkości na raz. Rodzice robią im bułki z wędliną, serem czy twarożkiem, na drugie śniadanie. Z pewnością lepiej wyglądają i też często lepiej smakują niż zwykłe kromki chleba. Jeżeli chcemy urozmaicić swoją dietę lub dostarczyć dzieciom wielu cennych składników, to można kupować najlepsze bułki bezglutenowe, które mają potężną dawkę witamin i składników mineralnych. Przede wszystkim są wypiekane z mąki bezglutenowej, która może być jaglana, gryczana, z ciecierzycy czy sojowa. Każda z nich ma inny aromat i odmienne składniki odżywcze, ale świetnie się nadają na wypieki. Jednakże żeby z takiej mąki wyszły smaczne bułki, to trzeba zmieszać kilka rodzajów mąk, aby konsystencja ciasta była zwarta. Wynika to z faktu, że mąki bezglutenowe nie wiążą się z wodą tak dobrze jak mąka pszenna. Niektóre mąki bez glutenu mają większe lub mniejsze możliwości wiążące więc najlepszy efekt osiągniemy mieszając je ze sobą. Bułki bez glutenu coraz częściej są spotykane w piekarniach, ponieważ rośnie zapotrzebowanie na nie. Spożywają je przede wszystkim osoby chore na celiakię, posiadające nietolerancję pokarmową na ten składnik czy zwyczajnie chcące zadbać o swoje zdrowie i urozmaicić dietę. Z pewnością pieczywo i bułki bezglutenowe są znacznie zdrowsze niż klasyczne  mąki pszennej.

Zawsze najlepiej smakują świeżo upieczone bułeczki, które są jeszcze ciepłe i mają chrupiącą skórkę. Te z mąki pszennej są elastyczne i bardzo miękkie, ponieważ zawierają gluten odpowiedzialny za ich konsystencję. Natomiast bezglutenowe bułki są bardziej kruche i mniej wyrośnięte. Bez względu na powód z jakiego wybieramy pieczywo, to warto choć raz na czas sięgnąć po bezglutenowe wypieki, które zawsze mają jakieś dodatki w postaci pestek i nasion.